MITŐL IS LETT LEGENDÁSSÁ A SÜTŐ DISZKOSZ?

A népi gasztronómiából örököltük azt az eszközt, amiben egy kis parázson kevés törődéssel is extrafinom ételeket lehet készíteni. A diszkoszt rajongói főleg a benne készült vajpuha húsokért és az ételek hasonlíthatatlan ízgazdagságáért dicsérik.

Kezelése egyszerű: belerétegezi a feldarabolt alapanyagokat, közben elvégzi a fűszerezést, majd a lezárt diszkoszt a parázsba teszi. Legközelebb akkor van dolga vele, ha a kész ételt ki kell tálalnia.

E speciális edény elsősorban a fűszeres húsok és hús-zöldség kombinációk révén vált híressé, de természetesen a vega zöldség-gyümölcs egyvelegekkel is elbír ;) Mindenhez jó, amit rövid lében akarunk sütni, párolni. Ezért kifejezetten alkalmas eszköze a saját receptek kikísérletezésének.

Sokan azért szeretik, mert bátran magára lehet hagyni a melegben: a jól záródó sütőtérben akkor sem szárad ki az étel, ha kicsit ottfelejtik, legfeljebb a puhánál is puhább lesz. Egyébként mérettől és a tűztől függően 1-1,5 óra a párolás várható időigénye.

A diszkosz épp olyan beavatást és későbbi kezelést igényel, mint a vasbográcsok. Használatának fogásairól itt olvashat bővebben.

Néhány, a diszkoszra szabott recept:
Rakott bélszín
Hagymás szűzpecsenye
Sajtos rakott karaj
Lecsós szűz
 
A vasdiszkosz  télen is, nyáron is jól használható - valahol mindig ég egy tűz ;)

A vasdiszkosz egy  légmentesen zárható klasszikus pároló edény, amit használhatunk parázsba temetve, kandallóba helyezve, vagy akár egy konyhai sütőbe téve.

A diszkosz zárt terében vajra puhulnak a húsos-zöldséges ételek

A kisebb, 4 személyes diszkoszba (ennek átmérője 23 cm) 1 kg hús mellé kényelmesen elfér még 0,5 kg zöldféle.
A 8 személyes nagyobba (melynek szélessége 25,5 cm) 2 kg hús mellé további 1 kg zöldség-gyümölcs pakolható. 

Négy és nyolc személyes diszkoszok beszerezhetők közvetlenül a gyártótól, Budai Sándortól: kérje mailben a saját sütőjét!
Árak: a 4 személyes 6.500 forint, a 8 személyes 8.500 forint. Belföldre a postai utánvét költsége (mindkettőnél): +1.690 forint.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!