Juhani Nagy János: Európa eszik
Juhani Nagy János

EURÓPA ESZIK

A nemzeti konyhák sokszínűsége megmarad Európa egységesülési folyamatában. A Szabad Föld Kiadó „uniós szakácskönyve” huszonnyolc náció étkezési kultúrájából, gasztronómiájából ad ízelítőt több mint ötödfélszáz recept révén.

Az összesen huszonnyolc ország gasztronómiáját egy-egy rövid, tömör tájékoztató-bevezető tekinti át, ezt az adott országra jellemző ételek receptjei követik. A fejezeteket kultúrtörténeti érdekességek teszik teljessé. Szó esik például arról, hogy a baszkok az egyedüli szakácsok a világon, akik a kiszáradt pergamentekercsből is képesek zamatos ételt varázsolni, a földközi-tengeri halászlé színe fehér, a portugál leveshez kés és villa is jár, a Jansson nevű svédek megkísérthetők sózott heringgel, amelyhez - tejszínnel sütve - hagymával lerakott burgonya dukál. Kiderül, hogy a finneknél megszokott dolog a répafagylalt; a franciaországi Provence-ban levest csak télen fogyasztanak; a vikingek hagymás ruszlija pedig, miképp arrafelé a legtöbb savanyúság, édes.
De ugyanígy nem titkoljuk el azt sem: a francia étkezés íratlan szabálya szerint a sajtból csak egyetlenegyszer lehet venni - a sajttál egyszer jár körbe, és ha már elvitték tőlünk, illetlenség még megáhítani is! Ezek mellett Ausztria esetében a Sacher-torta története kerül terítékre, Magyarország kapcsán pedig a világörökség rangjára pályázó gulyásleves kultúrhistóriája.
Az országokról szóló fejezeteket egy az uniós közösség italait bemutató olvasmány tetézi, melynek a szerző stílusosan az Európia nevet adta.

A szerző, Juhani Nagy János tanár, újságíró. Az utóbbi éveket vendégtanárként külföldön (Danmarks Journalisthojskole, Arhus) töltötte, ahol idegenforgalmi és gasztronómiai magazinokban (Geo, Matkailu, Globo, Kokken, Keittiö, Kokekunsten stb.) publikált. Itthon eközben a Magyar Konyha, Konyha Magazin, a Gourmet, a Konyhaművészet, a Népszabadság, a 168 óra, az Interpress Magazin, a Képes Újság, a Kincses Kalendárium, Élet és Irodalom stb. hasábjain jelentek meg írásai. Hallgatóival Burmától a Dél-afrikai Köztársaságon át Venezueláig a világ számos országában tett tanulmányi kirándulásokat. Ezen utak élményanyaga alapján a közeljövőben jelenik meg következő könyve „Nagyvilág, kertek alja” címmel.

Az Európa eszik rendes bolti ára: 5.990 Ft, de a Konyhamester vendégeinek kedvezményesen: 4.790 Ft. Ha az alábbi űrlap kitöltésével és elküldésével megrendeli a könyvet, ez az összeg magában foglalja (belföldre) a postai szállítás költségét is.


Megrendelem a Szabad Föld Kiadótól postai utánvéttel az Európa eszik című könyvet.
A 4.790 forintos árat, amely a postaköltséget is tartalmazza, a könyv mellé kapott csekken fizetem be:

Név

Postai cím

Drótpostacím
(a rendelés vissszaigazolásához)

Telefonszám


A Szabad Föld Kiadó offline elérhetősége: 1133 Budapest Visegrádi u. 116., tel.: 452-0980, fax: 452-0980


Ez a lap a Mr. Mixer oldala. Gazda: csomópont. Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!