AthenFő a város

Ha igaz, hogy Hellász az európai kultúra bölcsője, akkor nyilván a görög konyhákban főtt a nyugati világ csecsemőtápja is ;) Bár pontos recepteket nem is ismerünk ezekből az időkből, a klasszikus művek említései alapján mai mesterek használható étkeket rekonstruáltak. Ezek felelevenítésével kezdi a könyv a négyezer éves város gasztronómiájának bemutatását. Így egy kaland erejéig bárki visszafőzheti magát az ókorba, vagy akár a középkorba. A munka nagyja azonban a háztartások és tavernák ma népszerű ételeit mutatja be. Bár a keret Athén, a merítés sokkal szélesebb, ugyanis az utolsó másfélszáz évben a főváros a teljes görög területről a maga étlapjára gyűjtötte a slágereket. Főznek itt északiasan és szigetiesen is egyaránt.
Természetesen szerepelnek a gyűjteményben az olyan a mára már nemzetközivé vált sztárok, mint a tzátziki, muszáká, baklava, szkordáliá..., de talán érdekesebbek a még felfedezésre várók. A szerkesztő úgy válogatott a receptek között, hogy az alapanyagok máshol (például Magyarországon) se legyenek a görögös főzés gátjai. Ugyancsak segíti a kísérletezőket, hogy számos birkaétel – melyeket gyakran elutasít a honi előítélet – elkészíthető marhából, vagy baromfiból is. Így egyszerű bejárni görögföldet: úgy megyünk, hogy csak ülünk, és eszünk. Például ilyeneket:

Bárány reszelt tésztával (Árnáki gyuveci)
Citromos bárányleves (Májiricá)
Csirke tésztával (Kotópuló me hilopitesz)
Fokhagymamártás (Szkordáliá)
Húsos töltött padlizsán (Pápucákiá)
Paradicsomos bárány (Árnáki kokinisztó)
Rablóhús bárányból (Exohikó)
Rizses húslabdák citromos szószban (Juverlákiá)
Szezámmagos-póréhagymás rétes (Prászotiropitá me szuszámi)
Töltött kalmár (Szupiesz jemisztesz)

Ha eddig ízlett, lapozzon bele Athénbe! A könyvet megrendelheti  a Holnap Kiadó honlapján.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!