Orfűi medvehagyma kincseskönyvEGY ÍZ AZ ERDŐBŐL

Erdőben mint szőnyeg, csokor körül mint gyöngyvirág, tányéron mint spenót, ételben mint fokhagyma mutatja magát... Ez a medvehagyma.
Írtak róla még verset is, de felhasználásával sokkal több receptet. Éhséget csillapítókat, meg nyavalyákat űzőket is, mivel évszázadok óta hiszik, hogy megannyi gyógyító hatása van. (Úgy tartják, még a vámpírok elűzésére is jó. Ami alighanem igaz lehet, hiszen emberemlékezet óta nem hallottunk vámpírtámadásról a Déldunántúlon ;) Hazánkban itt tenyészik a legdúsabban. Orfű vidékén – ahol évente egyszer fesztivált is rendeznek a tiszteletére - elég tavasztájt beleszippantani a levegőbe, s tudható, hogy szezonja van: messzire szaglik az erdő. Tény: nagyon büdös. De csak úgy, mint a rendes fokhagyma: illata rettentő, de enni nagyon jó :) Aki lekésné a nagy március-áprilisi inhalálást, még nem vesztett el mindent. A medvehagyma ugyanis jól tartósítható: szárítva, fagyasztva, savanyítva vagy éppen lesózva élvezhető egész évben.
Konyhai karrierjéből csak néhány állomást ragadunk ki alább:

Innen akár gyöngyvirágnak is nézhetnénk, ha nem árulná el az illata: ő a medvehagyma Medvehagyma krémleves
Húsleves medvehagymás grízgaluskával
Rakott medvehagyma
Medvehagymás túróval töltött pulykamellfilé
Medvehagymás tojáslepénnyel töltött sertéstekercs
Fecskefészek
Medvehagymás nokedli
Citromos medvehagymasaláta
Joghurtos medvehagymasaláta
Medvehagymás pogácsa

Ha eddig ízlett, a további tippeket keresse az Orfűi medvehagyma kincseskönyvben, melyet Nagy Bandó András szerkesztésében a Szamárfül Kiadó adott közre.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!