Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Egyes alapanyagok és ételtípusok szokásos fűszerezése*

Levesek | Húsok, szárnyasok | Halak, vadak, gombák | Zöldségek, raguk

 

Levesek

levesekhez általában:
  • boróka
  • borsfű
  • citromfű
  • feketebors
  • fokhagyma
  • kakukkfű
  • lestyán
  • majoranna
  • petrezselyem
  • pirospaprika
  • rozmaring
  • tárkony
  • turbolya
  • vöröshagyma
  • zeller

apróléklevesekhez: citrom, feketebors, fehérrépa, fokhagyma, pirospaprika, petrezselyem, vöröshagyma

gulyáslevesekhez: feketebors, kömény,   petrezselyem, pirospaprika, vöröshagyma, zöldpaprika

gyümölcslevesekhez: citrom, citromhéj, fahéj, narancshéj, szegfűszeg, vanília

hallevesekhez: babér, borsfű, citrom, feketebors, fehérrépa, fokhagyma, kakukkfű, lestyán, petrezselyem, pirospaprika, sáfrány, szegfűszeg, tárkony, vöröshagyma

hús- és erőlevesekhez: bazsalikom, feketebors, fehérrépa, fokhagyma, gyömbér, kakukkfű, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, sáfrány, szerecsendió, vöröshagyma, zeller, zöldpaprika

korhelylevesekhez: babér, bazsalikom, feketebors, fokhagyma, kapor, kömény, majoranna, pirospaprika, vöröshagyma

zöldséglevesekhez: fehérrépa, feketebors, petrezselyem, pirospaprika, vöröshagyma, zeller

 

 

Húsok, szárnyasok

pácokhoz általában:
  • babér
  • bazsalikom
  • borókabogyó
  • citromfű
  • feketebors
  • fokhagyma
  • kakukkfű
  • kapor
  • koriander
  • kömény
  • lestyán
  • petrezselyem
  • rozmaring
  • tárkony
  • vöröshagyma

bárányhoz, birkához: bazsalikom, borsfű, chili, curry, feketebors, fokhagyma, kakukkfű, kapor, kömény, majoranna, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, szegfűbors, tárkony, turbolya, vöröshagyma, zsálya

borjúhoz: bazsalikom, borsfű, curry, feketebors,  kapri, majoranna, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, szerecsendió, vöröshagyma, zeller, zsálya

marhához: babér, bazsalikom, boróka, borsfű, chili, curry, feketebors, fokhagyma, kakukkfű, kapor, kömény, lestyán, majoranna, oregano, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, tárkony, turbolya, vöröshagyma, zsálya

disznóhoz: babér, borsfű, curry, feketebors, fekete üröm, fokhagyma, kakukkfű,  koriander, kömény, lestyán, majoranna,  pirospaprika, rozmaring, turbolya, vöröshagyma, zsálya

csirkéhez: borsfű, citromfű, curry, fekete üröm, kakukkfű, kömény, majoranna, metélőhagyma, pirospaprika, rozmaring, tárkony, turbolya

kacsához: borsfű, babér, fekete üröm, kakukkfű, kömény, majoranna, rozmaring, tárkony, zsálya

libához: borsfű, édeskömény, fekete üröm, kakukkfű, kömény, majoranna, rozmaring, tárkony, zsálya

pulykához: borsfű, curry, fekete üröm, kakukkfű, kömény, majoranna, petrezselyem, pirospaprika, tárkony, rozmaring, vöröshagyma, zsálya

 

 

Halak, vadak, gombák

halakhoz általában:
  • babér
  • bazsalikom
  • bors
  • borsfű
  • citromfű
  • fekete üröm
  • kakukkfű
  • kapor
  • kömény
  • lestyán
  • majoranna
  • metélőhagyma
  • petrezselyem
  • pirospaprika
  • tárkony
  • turbolya
  • vöröshagyma
  • zeller

vadakhoz általában:

  • áfonya
  • babér
  • boróka
  • feketebors
  • kakukkfű
  • kapribogyó
  • rozmaring
  • szegfűbors
  • szegfűszeg
  • tárkony

sült halakhoz: borsfű, kakukkfű, tárkony

tengeri halakhoz: babér, bazsalikom, édeskömény, kakukkfű, kapor, majoranna, metélőhagyma, tárkony, turbolya, rozmaring

nyúlhoz: babér, bazsalikom, lestyán, majoranna,  rozmaring, zsálya

őzhöz, szarvashoz: babér, boróka, borsfű, lestyán, majoranna, rozmaring, zsálya

gombákhoz: bazsalikom, bors, borsfű, citromfű, kakukkfű, kapor, majoranna, petrezselyem, rozmaring, tárkony

 

 

Zöldségek, raguk

ragukhoz általában:
  • babér
  • borsfű
  • citromfű
  • fokhagyma
  • kakukkfű
  • kapor
  • koriander
  • lestyán
  • majoranna
  • metélőhagyma
  • oregano
  • petrezselyem
  • zeller
  • zsálya

babhoz: babér, bazsalikom, borsfű, csombor, fehérrépa, fokhagyma, kapor, pirospaprika, tárkony, vöröshagyma

borsóhoz: bazsalikom, borsfű, majoranna, petrezselyem, rozmaring, turbolya, zsálya

burgonyához:  babér, bazsalikom, borsfű, feketebors, kakukkfű, kapor, lestyán, majoranna, oregano, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, turbolya, vöröshagyma

fehérrépához: borsfű, kapor, majoranna

karfiolhoz: édeskömény, kapor, metélőhagyma, rozmaring

káposztához: borsfű, feketebors, kakukkfű, kömény, majoranna, oregano, petrezselyem, pirospaprika,  vöröshagyma, zsálya

kelbimbóhoz: borsfű, kapor, zsálya

kelkáposztához: feketebors, fokhagyma, kömény, majoranna,  pirospaprika,  vöröshagyma

lencséhez: babér, borsfű, citrom, fokhagyma, petrezselyem, pirospaprika, vöröshagyma

paradicsomhoz: babér, bazsalikom, borsfű, feketebors, fokhagyma, kapor, majoranna, metélőhagyma, oregano, petrezselyem, tárkony, turbolya, vöröshagyma, zeller, zsálya

savanyú káposztához: bazsalikom, borsfű,  kakukkfű, kapor, lestyán, pirospaprika, tárkony, vöröshagyma

sárgarépához: petrezselyem, turbolya

spenóthoz: fokhagyma, majoranna, rozmaring, turbolya, tárkony, zsálya

tökhöz: bazsalikom, kapor, majoranna, pirospaprika, rozmaring, tárkony

zöldbabhoz: borsfű, fokhagyma, kakukkfű, kapor, majoranna, oregano, petrezselyem, rozmaring, tárkony, vöröshagyma, zsálya

zellerhez: petrezselyem, tárkony, turbolya

 


*
A fűszerek felsorolása egy-egy ételnél, vagy alapanyagnál természetesen nem azt jelenti, hogy mindenkor mindegyiket bele kell tenni. A számbavétel csak azt jelzi, hogy milyen fűszerek közül szokás kiválasztani az adott fogás ízkompozíciójának alkotóit.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!