Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)
Szokásos konyhai mértékegységek megközelítő jelentése

késhegyni
vagy mokkáskanálnyi

kiskanálnyi
(kávés, teás)

csapott evőkanálnyi (vagy diónyi)

púpozott
evőkanálnyi

tojásnyi

fűszerpaprika, bors

0,2 dkg

0,4 dkg

0,7 dkg

1 dkg

-

zsemlemorzsa, túró, gríz

-

-

1,2 dkg

1,6 dkg

-

só, liszt, cukor

0,5 dkg

1 dkg

1,5 dkg

2 dkg

-

víz, tej, tejföl, mustár, paradicsompüré, lekvár

-

1 dkg

1,5 dkg

-

-

zsír, vaj, margarin, rizs, olaj, tarhonya

-

1,5 dkg

2 dkg

3 dkg

5 dkg


Nagyanyáink receptkönyveiben és más - például angolszász - leírásokban is gyakran használt mértékegység a csésze, valamint a bögre. A magyar csésze körülbelül 1,5 - 2 deciliternek, a bögre 2 - 2,5 deciliternek, a "cup" pedig nagyjából 2,5 deciliternek vehető.

És még néhány klasszikus a konyhából:
font = 56 dkg (ez a magyar vagy másképp bécsi font)
lat = jellemzően 1,75 dkg (különböző helyi verziókban: 1,4-1,9 dkg)
nehezék = 0,44 dkg (negyed lat)
icce = jellemzően 8,5 dl (különböző helyi verziói 6-9 dl közöttiek)
meszely = 4,2 dl (fél icce)
pint = 1,7 liter (két icce)

 

Néhány alapanyag jellemző méretei

kicsi

közepes

nagy

alma

8-10 dkg

10-12 dkg

20-22 dkg

burgonya

5-7 dkg

8-10 dkg

14-18 dkg

citrom  

10-15 dkg

 

fehérrépa  

6-8 dkg

 

gomba (csiperke)  

5-6 dkg

 

karalábé  

25-35 dkg

40-45 dkg

karfiol   60-70 dkg 1,4-1,8 kg
káposzta  

70-80 dkg

1 kg

körte 15-20 dkg 20-25 dkg 25-30 dkg
padlizsán

15-20 dkg

25-35 dkg

40-45 dkg

paradicsom

3-4 dkg

8-9 dkg

16-20 dkg

sárgarépa   8-12 dkg 15-20 dkg
sárgabarack 3-4 dkg 6-7 dkg 9-10 dkg
tojás (tyúk)   5-6 dkg  
tojássárgája (tyúk)   1,6-2 dkg  
tojásfehérje (tyúk)   3-3,5 dkg  
vöröshagyma

2 dkg

5 dkg

10 dkg

zöldpaprika

4-6 dkg

7-9 dkg

16-20 dkg

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!