Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Az egyes vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket
a legnagyobb arányban tartalmazó élelmiszerek toplistája

Vitaminok
A | B1 | B2 | B6 | C | D | E | H | karotin | nikotinsav | pantoténsav

Ásványi anyagok
foszfor | kalcium | kálium | magnézium | nátrium | vas

Nyomelemek
cink | kobalt | króm | mangán | nikkel | réz

 
Karotin mg / 100 g
petrezselyem
sárgarépa
sütőtök
sóska, paraj
sárgadinnye
7,3
7
3,8
3,5
3
 
A vitamin µg / 100 g
csukamájolaj
libamáj
sertésmáj
marhamáj
olajos szardínia
vaj
tojássárgája
30000
8000
3000
1000
700
700
670

 
B1 vitamin µg / 100 g
sertéshús
gépsonka
marhaszív
dió, mogyoró
kukorica-, búzaliszt
szárazbab
lencse
740-770
600
400
400
400
400
350
 
B2 vitamin µg / 100 g
máj (marha, liba)
sertésmáj
kenőmájas
sertésvese
szív (marha, sertés)
mogyoró
tojássárgája
3000
2000
1300
1000
800
500
450

 
Nikotinsav mg / 100 g
marhamáj
máj (sertés, liba)
pulyka
csirke
olajos hering
sovány sertéshús
szív (marha, sertés)
tüdő (marha, sertés)
vese (marha, sertés)
15
14
8,5
8
8
7,5
6-6,5
6
6
 
C vitamin mg / 100 g
friss csipkebogyó
zöldpaprika
petrezselyem
fekete ribiszke
kelbimbó
karalábé
karfiol
káposzta
narancs
200
170
170
150
90
80
60
50-55
50

 
D vitamin µg / 100 g
vaj
csukamájolaj
tojássárgája
habtejszín
gomba (csiperke, vargánya)
15
12
10
5
5
 
B6 vitamin mg / 100 g
marhamáj
pörkölt napraforgó
hering, tőkehal
lencse
pritamin
borjúhús
1,7
1,4
1
0,9
0,8
0,7

 
Pantoténsav mg / 100 g
tojássárgája
marhamáj
félbarna kenyér
petrezselyem
földimogyoró
4
3,7
0,8
0,8
0,6
 
E vitamin mg / 100 g
tökmag
napraforgóolaj
szója
csipkebogyó
gesztenye
földimogyoró
38,5
32
22
9
8
8

 

 
H vitamin µg / 100 g
földimogyoró
máj (sertés, marha)
mogyoró
libamáj
óvári sajt
tojássárgája
szójaliszt
77
40-42
34
30
27
25
25

 
Kalcium mg / 100 g
mák
sajt (félkemény, kemény)
mogyoró
petrezselyem
mandula
dió
szójaliszt
juhtej
970
600-850
290
245
240
200
200
180
 
Vas mg / 100 g
mogyoró
mák
tüdő (marha, sertés)
sovány juhhús
sertésmáj
vargánya
friss csipkebogyó
lóhús
35
22
16
10,5
10
10
10
9

 
Foszfor mg / 100 g
ömlesztett sajtok
tojássárgája
szójaliszt
sajt (félkemény, kemény)
bab, borsó, lencse
máj (marha, sertés)
sovány juhhús
hántolt búza (buris)
rozsliszt
950-1000
570
500
400-550
400
350-380
350
350
350
 
Kálium mg / 100 g
szójaliszt
dió
bab, borsó, lencse
mák
mazsola
tökmag, f.mogyoró
mandula
napraforgó
zöldborsó
mogyoró
1950
1710
1120-1210
1100
1000
920
890
840
620
600

 
Nátrium mg / 100 g
füstölt sertéshús
disznósajt
ömlesztett sajtok
kemény-félkemény sajtok
félbarna kenyér
fehér kenyér
2030
1750
1120-1400
700-1330
825
810
 
Magnézium mg / 100 g
szójaliszt
szárazbab
szárazborsó, lencse
hántolt búza (buris)
zabpehely
360
220
130
120
110

 
Réz mg / 1000 g
marhamáj
lencse
száraz bab, borsó
sertésmáj
15
8
6
4
 
Cink mg / 1000 g
csirkemáj
sertésmáj
marhamáj
marhahús
sertéshús
lencse
49
41
33
31
29
26

 
Kobalt mg / 1000 g
szárazbab
szárazborsó, lencse
paraj
0,6
0,3
0,2
 
Króm mg / 1000 g
lencse
paraj
tojássárgája
szója
marhamáj
0,4
0,3
0,2
0,2
0,15

 
Mangán mg / 1000 g
paraj
cékla
barna kenyér
fehérrépa
szamóca
zöldborsó
6,2
5,4
2,7
2,6
2,4
2,1
 
Nikkel mg / 1000 g
szója
szárazborsó, bab
lencse
zöldborsó
cékla
fehérrépa
sóska
ribiszke
4,1
3,3-3,5
1,6
0,8
0,5
0,5
0,5
0,5

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!